икона Божией Матери «МЕЖЕРИЧСКАЯ» (ЖИЗНЕПОДАТЕЛЬНИЦА)

икона БогоМатери МЕЖЕРИЧСКАЯ «ЖИЗНЕПОДАТЕЛЬНИЦА»

Местночтимая

 

икона Божией матери МЕЖЕРИЧСКАЯ «ЖИЗНЕПОДАТЕЛЬНИЦА»

______________________________________________

 

Икона БогоМатери была написана в XIV веке и дарована Вселенским Патриархом князю Острозскому. Князь Януш Острозский подарил образ монастырю села Межиричи, и в монастырской библиотеке появилась рукописная книга с описанием всех чудес, произошедших от иконы. Позже монастырь стал униатским.

В 1779 году был проведён католический ритуал коронования иконы – на Божью Матерь и Спасителя надели короны, изготовленные в Риме из золота и драгоценных металлов. В 1866 году, после возвращения монастыря Православной Церкви, императрица Мария Феодоровна подарила для иконы серебряный оклад, украшенный двенадцатью изумрудами.

 

Икона Божией Матери «МЕЖЕРИЧСКАЯ» (ЖИЗНЕПОДАТЕЛЬНИЦА)

__________________________________________


Главной святыней Свято-Троицкого Межиричского мужского монастыря Ровенской епархии, является чудотворная Межиричская икона Божией Матери “Жизнеподательница”

Со старинной летописи известно, что икону Божией Матери “Жизнеподательница” написанную еще в XIV веке, было при­везено от Вселенского Патриарха князьям Острожским, как подарок и благословение за верность и охрану святого православия. Из истории известно, что этот образ со­провождал князей Острожских в походах.

В семьях князей Острожских существо­вало поверье, согласно которому все свои победы они получали благодаря заступни­честву этого Чудотворного образа.

До начала XVII века икона принадле­жала роду князей Острожских и передавались ими в наследство из поколения в по­коление.

В начале XVII века князь Януш Острожский подарил сей образ в монастырь села Межиричи. В монастырской библиотеке хранилась рукописная книга, в которой описаны все чудеса, явленные от святой иконы Божией Матери. О чудотворности иконы свидетельствуют и вотивы, которые крепятся на ее тыльной стороне, и хранят­ся по сей день. За большой промежуток времени от иконы произошло много чудес разным людям.

В 1866 году, после передачи монастыря православному духовенству, императри­ца Мария Федоровна подарила для иконы серебряный оклад, украшенный 12 изум­рудами. В 1915 году икону забрали для «сохранения» в Харьков, а три года спустя возвратили... без ценных украшений.

В 1997 году по благословению Священ­ного Синода УПЦ и предстоятеля церкви Блаженнейшего Владимира, при правящем Архиепископе Варфоломее, было установлено праздновать день молитвенного почитания Межиричской чудотворной иконы «Жизнеподательнице» во вторник шестой недели после Пасхи, перед Возне­сением.

У Чудотворной иконы Божией Мате­ри «Жизнеподательницы» в теперешнее время по молитвам приходящих, стражду­щих людей, совершается много чудесных исцелений: прозрение очей, от болезней ног, сердца, внутренних и раковых болез­ней. Бездетные супруги испрашивали по усердным молитвам рождение детей; и многие другие прошения получали люди, которые подтверждаются драгоценными подвесками на самой иконе.

 

Молитва иконе Божей Матери «Жизнеподательница»

 О Пречистая Владычице, Пресвятая Дево Богородице, земли нашея Волынския покрове и ограждение! Святыми и чудотворными иконами нас присно посе­щающая, и чрез них токи благодати и ис­целений от неоскудного источника всех благ, Сына Своего и Спаса нашего Иисуса Христа нам ниспосылающая.

Приими и ныне приносимое скудное и малое сие моление наше пред чудотвор­ною иконою твоею «Жизнеподательницею» от недостойных рабов твоих к тебе прибегающих к подножию Святаго об­раза Твоего с надеждою припадающих и молящихся.

Якоже предков наших различными ис­целениями и чудотворениями в вере пра­вославной утверждала еси, тако жде и ныне нас грешных обуреваемых церковными нестроениями и суетами мирскими свободи.

О, Милосердная Госпоже «Жизнеподательнице» жизнь нашу умири, телесные и духовные немощи исцели, веру необориму и благочестие людей Твоих в земле на­шей сохрани, заблудшия взыщи и ищущим истины и спасения обретения даруй.

Очисти ум и сердца наша от помышлений суетных и похотей лукавых, от славы Божия нас удаляющих.

О, Царице Всепетая! Сподоби нас душею открытою, любовию нелицемерную и наипаче устами нелестными достойное величию Твоему славословие с благодаре­нием приносити, и Тя восхваляти со всеми Святыми во веки веков. Аминь.

 

АКАФИСТ

 Пресвятей Богородице пред Ея чудотворною иконою

 Межирицкою «Жизнеподательница»

 

Кондак 1.

Избранней от всех родов Божией Ма­тери, небеси и земли Царице, Заступнице и Ходатаице нашей пред Богом, врачевство духовное всему миру подающей, благодар­ственная пения приносим о даровании Божественнаго сокровища, чудотворныя иконы Ея «Жизнеподательницей» нареченныя, Ею же ограждаеми, радуем­ся светло и с любовью взываем: Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, всем при­текающим к Тебе вечныя жизни Пода­тельнице.

Икос 1.

Ангел явися Иоакиму в пустыне и рече ему: «Бог услыша молитву твою, и жена твоя зачнет, и родится дщерь, и буди Вам радость велия». Таковому дивному Божию промышлению радуяся, восклицаем сице: Радуйся, пред избранная Дево; Радуйся, чудесно родженная. Радуйся, трехлетствующая Юнице; Радуйся, отрасль Пречестная. Радуйся, благоуханный Цвете; Радуйся, Богу посвященная. Радуйся, и нам дарованная; Радуйся, заре утренняя. Радуйся, луче солнечный; Радуйся, яко Тобою Трисолнечный свет возсия. Радуйся, мира упование; Радуйся, погибших Взыскание. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе, вечныя жизни Подательнице.

Кондак 2.

Трех лет от роду введена была еси, Пре­святая Отроковице во храм Господень, в дар единому Богу, Егоже так возлюби душа Твоя, идеже возшла еси смиренною молит­вою на верх доброделей. Сего ради поем о Тебе Богу: Аллилуия.

Икос 2.

По совершеннолетии Твоем, Марие, оставила еси храм Иерусалимский, но ник­то не принуждаше Тя к браку, яко до конца возлюбившую Бога. И зело дивяся чисто­те и святости Твоей, обручиша Тя старцу Иосифови, он же трепетно прият Тя, вос­певая в сердце своем таковая: Радуйся, прозябение девства; Радуйся, неувядаемый Цвете чистоты. Радуйся, одеждо Боготканная; Радуйся, ризо Светозарная. Радуйся, непорочная Агнице; Радуйся, Пре благословенная Дево. Радуйся, Святая святых большая; Радуйся, Богом возлюбленная. Радуйся, Ангелов удивившая; Радуйся, и от тех служение приемшая. Радуйся, честнейшая Херувим; Радуйся, славнейшая без сравнения Се­рафим. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе, вечныя жизни Подательнице.

 

Кондак 3.

Кто возможе возвеличити Тебе, Пре­святая Дево, в сии оставшийся годы, пред пришествием на землю Сына Божия, Емуже мир в радости восклицает и поет: Ал­лилуия.

Икос 3.

Егда времена и лета исполнишася, пророчества совершишася. Тогда Господь повеле Архангелу Гавриилу снити во град Назарет Галилейский, к Деве Марии и возвестити Ей благую весть, воспевая: Радуйся, Благодатная Марие; Радуйся, яко Господь с Тобою. Радуйся, Дево избранная; Радуйся, из Нея же родися Бог. Радуйся, неискусомужная в женах; Радуйся, чистоту возлюбившая. Радуйся, яко Дух Святый найде на Тя; Радуйся, силою Вышняго осененная. Радуйся, раба Господня; Радуйся, рекшая, да будет Мне по слову Твоему. Радуйся, смиренная Дево; Радуйся, и за сие Богом почтенная. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

 

Кондак 4.

Дево Марие, Владычице всея твари, Дщерь Бога Отца, Мати Бога Слова, Невесто Духа Святаго, несказанно родшая Христа Жизнодавца, от множества злых страстех нас оживотворяющая, и славы нетленныя сподобляющая. Како не прибегнути к Тебе? Како не чаяти от Тебе всех благ духовных? И како не воспети о тебе Богу: Аллилуия.

 

Икос 4.

Первая из людей праведная Елисавета нарече Тя, Пречистая Дево, Богоматерью, рекши: «Откуду мне сие, да прииде Мати Господа моего ко мне?» И мы в подража­ние ей, славим превелие чудо, безсеменнаго рождения, и вопием Благодатней: Радуйся, Богородице Дево; Радуйся, благословенная в женах. Радуйся, яко величит душа Твоя Гос­пода; Радуйся, яко возрадовася дух Твой о Бозе Спасе Твоем. Радуйся, яко призре Господь на смире­ние Твое; Радуйся, яко от ныне ублажат Тя в си роди. Радуйся, Преблагословенная в женах; Радуйся, радосте наша. Радуйся, заблудшых воззвание; Радуйся, прародителей избавление. Радуйся, неискусомужно заченшая Христа; Радуйся, дивно родившая Спасителя. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

Кондак 5.

Дивное терпение показа нам Гос­подь о Тебе, Богомати, егда Иосиф хотяше тай пустити Тя, бракоокрадованную помышляюще. Но Ты не оправдывая Себе, в молчании предала Себе в волю Божию. Мы же Твоему страданию сочуствуя возопием Богу: Аллилуия.

Икос 5.

Безмолвно страдати – се бысть удел земнаго жития Твоего, о Марие. Молчала Ты, егда не бысть, где главы приклонити в Вифлиеме Иудейском, и спелинати Младенца. Сострадала Ты егда искаша душу Отрочати. Меч пройде Твое сердце, и егда на смерть осудися и видела еси велие страдание Сына Твоего. Мы же в сих скорбех Тя ублажаем: Радуйся, Богомладенца родившая; Радуйся, Отрока воспитавшая. Радуйся, Юношу Христа возрастив­шая; Радуйся, всегда по Нем идущая. Радуйся, присно Ему помогавшая; Радуйся, словеса Его в сердце Своем слагавшая. Радуйся, и нас не оставляющая; Радуйся, воспитание нравов. Радуйся, Умиление благих сердец; Радуйся, падших возведение. Радуйся, грешных скорби разрушаю­щая; Радуйся, всего мира надеждой утешение. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

 

Кондак 6.

Како трепетало сердце Твое, о Богомати, егда на пути в Египет сретеся с раз­бойники. И старей разбойник воззре на Спасителя и рече: «Сошедшу Богу на зем­лю, не бебы прекрасней сего Младенца». И отпустивши вас безбедны, про славиша Бога: Аллилуия.

Икос 6.

Сей благоразумный разбойник, одес­ную распятый, зряще невинныя страда­ния Господа на кресте, удивися силе Его духа, и исповеда Бога истинна, сподобися слышати днесь со Мною будеши в Раи. Мы же таковому Божиему благоволению удивляяся, величаем Пречистую Бого­матерь и воспеваем Ей сице:Радуйся, наше покаяние; Радуйся, наше спасение. Радуйся, благое воздаяние; Радуйся, с Богом примирение. Радуйся, наше благоразумие; Радуйся, Богопознание наше. Радуйся, бурь житейских прекращение; Радуйся, грешных Споручнице. Радуйся, клятвы попрание; Радуйся, о гресех умилостивление. Радуйся, смерти упразднение; Радуйся, отчаянных Едина надеждо и ободрение. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

Кондак 7.

Невозможно нам постигнути полноты любве Богоматери. Сего ради не могуще в полноте уразумети скорби Ея: Мал ум, бедно и немощно наше сердце, но душа ра­дуется и влечется пети Богу: Аллилуия.

 

Икос 7. 

Любовь Ея бе совершенною, безмерно преданной воле Божией, и что дадеся пережити Божией Матери. Егда сии люди, коих Она так много любила, и коим жела­ла спастися, распинали Ея возлюбленного Сына. Буди имя Ея благословенно, воспевающе Ей: Радуйся, Марие Безневестная; Радуйся, любы неизреченная. Радуйся, красото несказанная; Радуйся, доброто Богом данная. Радуйся, благоухание наше; Радуйся, вечное радование. Радуйся, долготерпение превелие; Радуйся, глубино смирения. Радуйся, земное небо; Радуйся, превысшая небес. Радуйся, Заступнице усердная; Радуйся, в скорбех избавительнице. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе, вечныя жизни Подательнице. 

Кондак 8. 

Еожия Мати не пред аде писанию ни мысли Своея, ни любви Своея к Богу и Сыну Своему ни страданий души Своей, ибо сие непостижимо для нас. Совершен­ством бо Своим, Она превзошла Херуви­мов и Серафимов. Да с ними и мы навыкнем пети Богу: Аллилуия.

Икос 8. 

Разум небесный открывающи, Пре­чистая Дево, благоизволила еси явити всем верным, яко в мире есть воля Божия, благая, угодная и совершенная, и всяк ум превосходящая. Призри на нас, Всепетая Богородице, озари светом истины, утеши нас, яко Мати, настави нас на путь правды, да возопиим моляще Тебе тако: Радуйся, познавшая Творца; Радуйся, возлюбившая Господа. Радуйся, устраняющая злые помыслы; Радуйся, возлюбившая смирение и слезы. Радуйся, хранение душевной и теле­сной чистоты; Радуйся, жилище Духа Святаго. Радуйся, вместилище Благодати; Радуйся, достойная любви Господней. Радуйся, возлюбившая человеки; Радуйся, обличающая соблазны. Радуйся, восходящая путем в горняя; Радуйся, Богу угодившая. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

Кондак 9.

Во славном успении Твоем, Апостоли в велицей скорби взывали Ей; Оттоле иже бе в мире мы утешались, зря в Тебе, Владычице, самого Господа и Учителя на­шего. Не плачите, - рече им Богоматерь, но паче радуйтеся о исходе Моем. Отселе буду зрети лице Бога и Сына Моего, и удо­бно совершу молитву о всех. И Апостоли в радости в о спеша: Аллилуия.

Икос 9.

От блаженного успения Твоего множае и множае множишася по земли иконы Пречистаго Твоего лика, Пресвятая Дево. И взирая на образ Свой, первописанный евангелистом Лукою, Ты рекла еси: Бла­годать Рождшегося от Мене и Моя с сею иконою да будет. И разлияся благодать чудотворений во градех и весех, людие же благодарно взываху: Радуйся, помощнице страждущих; Радуйся, скоропослушнице в напастех. Радуйся, упование отчаянным; Радуйся, избавляющая от наглыя смерти.Радуйся, покрове христиан право­славных; Радуйся, целительнице болящих. Радуйся, благовещение спасения; Радуйся, Несокрушимая стено. Радуйся, Неопалимая купино; Радуйся, Спорительнице хлебов. Радуйся, милостивая ходотаице; Радуйся, Державная Владычице. Радуйся, Пресвятая Богороди­це Дево, всем притекающим к Тебе, вечныя жизни Подательнице.

 

Кондак 10.

Сия Одигитрия – Жизнеподательница явися нам под конец времен, яко звезда утренняя пред восходом Солнца Правды, во втором Его пришествии. И избра землю благочестивых князей Острожских, и собра иноки, и устрой обитель. Да на всякое время припадающе молятся пред образом Ея, да не оскудеет молитва и вера их, ибо молитвою Ея держится мир. Мы же во сми­рении поем Господеви: Аллилуия.

Икос 10.

Велию силу показа нам Господь, чу­дотворений Твоих, о Богомати, и в по­дражании всем показа избранника Твоего – преподобного Феодора, во князех Острожского. Яко зело любляше молитися и излияти душу свою пред образом Твоим, восклицая: Радуйся, Взбранная Воеводо; Радуйся, во бранех побеждение. Радуйся, пленных избавление; Радуйся, врагов примирение. Радуйся, мятежа мирского попрание; Радуйся, молитв иноческих благоухание. Радуйся, покаянию научение; Радуйся, грехов зрение. Радуйся, подвизающихся одобрение; Радуйся, ленивых посрамление. Радуйся, усердных наставление; Радуйся, Святых прославление. Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

Кондак 11.

Пение всеумиленное Тебе, Госпо­же наша, с верою и упованием приноси­мое, милостивно приими и сподоби нас, в Святей обители подвизающихся, в люб­ви и единомыслии жити и едиными усты и единым сердцем с верными воспевати Богу: Аллилуия.

 

Икос 11.

Никто же притекаяй к Тебе посрамлен от Тебе исходит, Пречистая Богородице Дево. Заступнице Усердная рода христи­анского, сподобляющая нас обращатися за помощию во всех обстояниях нашей жиз­ни, да с благодарением взываем: Радуйся, ангельское удивление; Радуйся, пророческая проповедь.Радуйся, апостольская похвало; Радуйся, святителей украшение. Радуйся, князей державо; Радуйся, мучеников утверждение. Радуйся, иноков наставление; Радуйся, постников воздержание. Радуйся, девствующих чистото; Радуйся, матерей веселие. Радуйся, младенцев мудр осте; Радуйся, вдовиц и сирых кормительнице. Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

 

Кондак 12.

Благодатию свыше Сына Твоего, Хрис­та Бога нашего, Преблагая Мати, милостивно скорбящия утешаеши, верныя в вере Святей утверждаеши, грешныя и заблудшия на путь правый обращаеши, всех приводя к немолчному славословию: Аллилуия.

 

Икос 12.

Чудотворными иконами Своими Владычице, покрыла всю землю, а наипаче землю Руськую. От Царьграда до Киева, от Киева до Почаева и по всей земле на­шей, яко светила небесные возсияли иконы Твои, просвещая нам путь ко спасению, на сии взирая, прославим Тя, Богородице: Радуйся, нагих одеяние; Радуйся, болящих здравие. Радуйся, заблудших наставнице; Радуйся, в бедах заступнице. Радуйся, обидимых защитнице; Радуйся, ненадеющихся надеяние. Радуйся, нищих богатство; Радуйся, печальных утешение. Радуйся, плавающих тишино; Радуйся, обуреваемых пристанище. Радуйся, ненавидящих любовное сми­рение; Радуйся, требующих помощнице. Радуйся, Пресвятая Богородице Дево, всем притекающим к Тебе вечныя жизни Подательнице.

Кондак 13.

О Бсепетая Мати, Всесвятая Владычице, родшая Христа Жизнодавца, не претерпевшаго смешения или раз­деления Божественнаго. Темже Тя Бого­родицу верно величаем. Просим и молим Тя, даждь нам чистоту сердца и простоту души, сыновнюю преданность и любовь к Тебе, да всегда вопием: Аллилуия.

Этот кондак читается трижды, за­тем 1-й икос

 

 

Тропарь, глас 4-й

Пресвятая Владычице Богородице, в благодатной иконе Твоей «Жизнеподательницей» нареченная, Единородному Сыну Твоему Иисусу Христу плоть взаимодавшая, князей Острожских и землю Волынскую в православии укрепившая, душевные и телесные недуги притекающих к Тебе исцеляющая, немощи наша увра­чуй, обитель Межирицкую утверди, и благочестие в земле нашей до скончания века сохрани.

Величание

Величаем Тя, Пресвятая Дево, и чтим Образ Твой Святый, имже точиши исцеле­ния, всем с верою притекающим.

 

 

 

 

_____________________________________________

Также читайте у нас на сайте: 

Земная жизнь Богородицы - Описание жизни, рождества, успения Божией Матери.

Явления Богородицы - О чудесных явлениях БогоМатери.

Иконы Божьей Матери - Информация о видах иконописи, описания большинства икон Божией Матери.

Молитвы Богородице - Основные молитвы.

Жития Святых - Раздел посвященный Житиям Православных Святых.

Начинающему христианину - Информация для тех, кто недавно пришел к Православной Церкви. Наставления в духовной жизни, базовая информация о храме и т.д.

Православные притчи - Сборник небольших притч (историй)

Литература - Собрание некоторой Православной литературы.

Православие и оккультизм - Взгляд Православия на гадания, экстрасенсорику, сглаз , порчу , йогу и подобные "духовные" практики. 

Суеверия - Описание некоторых суеверий.

__________________________________________________

 

http://pravkurs.ru/ - Православный интернет курс дистанционного обучения. Рекомендуем пройти этот курс всем начинающим Православным Христианам. Обучение через интернет проходит два раза в год, запишитесь на следующие курсы сегодня!

 

 
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Православный календарь